Spronken_Model(A)proef

Ernest Spronken (1940-2014), de vierde van zeven kinderen, is geboren en getogen in een arbeidersklasse-omgeving

van Maastricht. Als kind kon hij al goed tekenen en interesseerde zich voor de schilderkunst.Na zijn afstuderen als

plateelschilder werkte hij als keramisch schilder in een porseleinfabriek in Maastricht. Gedurende deze tijd studeerde hij

5 jaar avondonderwijs aan de kunstacademie in Maastricht. Op de leeftijd van twintig behaalde hij zijn diploma als graficus.

Na zijn militaire dienst in de Nederlandse luchtmacht werkte hij vanaf 1962 als decorateur in een warenhuis, als boekbinder en reprograaf.

In zijn vrije tijd wijdde hij zich aan de schilderkunst. Zijn passie voor kunst liet hem niet meer los.

In 1988 kreeg Ernest Spronken de Alphons Wintersprijs in het Maasland centrum te Elsloo uitgereikt.

aw prijs 1
Oud-burgermeester Houben met Ernest en zijn winnend schilderij

Alfons_krant  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alphons Winters (1906-2000), kunstenaar en arts uit Sittard riep in 1986 een Stichting in het leven voor de bevordering van de amateur schilderkunst.

Ernest Spronken was altijd een populaire tijdgenoot in “zijn” Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld. Hij werd gewaardeerd voor zijn humor en zijn bescheiden aard.

Bij veel activiteiten in de buurt was hij betrokken, in het buurtcentrum, bij het buurtfestival of het maken van de buurtkrant, op Ernest kon je rekenen. In de parochiekerk deed hij elk jaar mee bij het opzetten van de kerststal waarvoor hij het achtergrondlandschap heeft geschilderd.

Hij wijdde zich ook aan de poëzie.Sommige indrukwekkende, deels humoristische,deels sociaalkritische verzen. Ernest was altijd geïnteresseerd in kunst, in reizen en in mensen. Zoals Ernest zijn er vele duizenden kunstenaars die in anonimiteit bezig zijn met creatieve uitingsvormen en daarbij soms pareltjes scheppen. Tevens straalt er van zijn werk een maatschappelijke betrokkenheid uit.

 

wvralbum ernest 029
Het originele Manus beeld – 1999

In 1999, werd een bronzen figuur opgesteld in de buurt van het wijkcentrum, dat  de typische “Wittevrouwenvelder”… “Manus” voorstelde.

Frans Duckers, een beeldhouwer uit de regio, heeft dit beeld gemaakt naar een oorspronkelijk sjabloon van Ernest Spronken. Een stripverhaal van Ernest verscheen regelmatig in de buurtkrant met verhalen over “Manus”.

In 2005 verdween Manus van zijn sokkel. Iemand had hem gestolen.

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2008 werd een nieuw Manusbeeld onthuld, nu naast de entree van het buurtcentrum.

S
Het nieuwe Manus beeld – 2008

 

Vanaf de jaren zeventig tot aan zijn dood heeft hij meer dan 300 werken van verschillende genres geschilderd, o.a. popart, stadsgezichten, maar met name expressionistische schilderijen.

Ook in de kunstwereld was hij snel bekend en zo werd hij door de jaren heen uitgenodigd om zijn werken te tonen.

Enkele van de exposities:

  • Felix Maastricht
  • Wagemans & van Tuinen Maastricht
  • Stadhuis Tongeren
  • Het museum van schone kunsten Oostende
  • Maasland Centrum Elsloo